Praktijk voorbeeld: visueel verhalen vertellen

Zakelijk tekenen | Visueel verhaal

Squiggle geeft kleur aan jouw verhaal!

Door een visuele weergave van het gesprek dat zij wilde voeren is een open dialoog ontstaan dat veel enthousiasme en wederzijds begrip creëerde. Op basis hiervan zijn concrete vervolgafspraken gemaakt en krijgt het Team de ruimte om hun talent en vaardigheden in te zetten.

Wat was er anders aan de manier van communiceren?

Volgens de Manager van het Team: "Door te Squigglen hebben wij de reflex om alleen over de oplossing te communiceren doorbroken. Vanuit ons perspectief is het onbegrijpbaar dat de synergie tussen de verschillende doelen niet gezien wordt en is de oplossing die wij voorstellen heel logisch. Om te kunnen Squigglen moet je eerst goed nadenken over welk verhaal je wilt vertellen, hierdoor realiseerden wij ons dat wij eerst een gezamenlijk beeld van de situatie moesten afstemmen en pas over oplossing praten. Als wij gelijk over oplossingen waren gaan praten, dan zou dit waarschijnlijk tot discussie en tegengestelde meningen geleid hebben."

Context:

Het Team Continu Verbeteren is betrokken bij het ontwerpen van een grote organisatie-verandering (transitie), maar heeft (nog) geen concrete rol bij de implementatie. Het Team is van mening dat de transitie, de cultuur van continu verbeteren kan versterken en omgekeerd: 1 + 1 =3!

De visuele weergave bestaat uit drie onderdelen:

  1. Elkaar begrijpen: creëren van een gemeenschappelijk beeld over de huidige situatie, de synergievoordelen en risico's als er onvoldoende samenhang is tussen beide doelen.
  2. Hetzelfde willen: op basis van hetzelfde begrip en mening over de situatie, zoekt het Team de dialoog over wat de juiste volgende stap of oplossing is.
  3. Borgen dat het team de oplossing kan waar maken: afstemmen van de juiste randvoorwaarden.